"Coratella con Carciofi" – římský pokrm z jehněčích vnitřností s artyčoky

"Coratella con Carciofi" – římský pokrm z jehněčích vnitřností s artyčoky

"Coratella con Carciofi" – klasický římský pokrm z jehněčích vnitřností s artyčoky

Recept představuje tradiční římské jídlo, ve kterém se spojují jemné chutě jehněčích vnitřností a výrazná vůně artyčoků. Tento pokrm je oblíbený pro svou vyváženost a autenticitu, přičemž využívá kvalitní suroviny a tradiční postupy přípravy.

 

Suroviny:

  • 500 g jehněčích vnitřností (srdce, játra, plíce), očištěných a nakrájených na malé kousky
  • 4–5 artyčoků, očištěných a nakrájených na plátky
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 120 ml suchého bílého vína
  • 120 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 60 ml olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • Sůl a černý pepř dle chuti
  • Plátky citronu k podávání

 

Postup:

  1. V hluboké pánvi se rozehřeje olivový olej spolu s máslem na středně vysoké teplotě. Přidá se nakrájená cibule a česnek, které se krátce restují 2–3 minuty, dokud nezměknou a nezačnou uvolňovat svou vůni.
  2. Následně se do pánve přidají jehněčí vnitřnosti a smaží se 5–7 minut, dokud nezískají zlatavou barvu; směs se občas promíchá pro rovnoměrné opékání.
  3. Do pánve se vloží nakrájené artyčoky, sušené oregano, sůl a černý pepř, a vše se důkladně promíchá.
  4. Poté se pokrm zalije bílým vínem a kuřecím či zeleninovým vývarem a přivede se k mírnému varu. Následně se teplota sníží, aby směs jen jemně probublávala.
  5. Pánvi se přikryje pokličkou a pokrm se nechá dusit 30–40 minut, dokud vnitřnosti i artyčoky nezměknou a tekutina se mírně nezredukuje.
  6. Hotový pokrm se podává horký, ozdobený plátky citronu, které dodají svěžest a zvýrazní výslednou chuť.

 

Doplňující tipy:
Před samotnou přípravou je vhodné jehněčí vnitřnosti důkladně opláchnout ve studené vodě, odstranit přebytečný tuk či membrány, nakrájet na malé kousky a osušit papírovým ubrouskem. Pro hustší omáčku lze po přidání vína a vývaru zašlehat lžíci mouky. K pokrmu se doporučuje podávat tradiční italský chléb; jako alternativu je vhodná i bageta.

Tento recept kombinuje tradiční italské postupy a suroviny s cílem vytvořit pokrm, který odráží bohatou kulinářskou historii Říma.

Zpět na seznam