
Hovězí dršťky s rajčaty – tradiční recept
Tento recept představuje klasické jídlo, ve kterém se mísí bohatost hovězích drští s jemností rajčat. Díky dlouhému vaření a pečlivě vybraným kořením se chutě dokonale propojí a vznikne pokrm, který je ideální pro milovníky tradiční kuchyně.
Suroviny:
- 450 g hovězí dršťky, omytých a očištěných
- 1 cibule, nasekaná
- 4 stroužky česneku, jemně nasekané
- 15 ml rajčatového protlaku
- 480 ml hovězího vývaru
- 1 konzerva (400 g) nakrájených rajčat, scezených
- 1 čajová lžička sušeného oregana
- 1 čajová lžička sušeného tymiánu
- 1 bobkový list
- 15 ml olivového oleje
- Sůl a černý pepř dle chuti
Postup:
- Hovězí dršťky se nakrájí na menší kousky a vloží se do hrnce s dostatečným množstvím vody, aby byly zcela ponořené. Voda se přivede k varu, poté se teplota sníží a dršťky se vaří 1–2 hodiny, dokud nejsou měkké. Následně se scedí a odloží stranou.
- Ve velkém hrnci se na středně vysoké teplotě rozehřeje olivový olej. Přidá se nasekaná cibule a česnek a krátce se osmahnou 2–3 minuty, dokud nezačnou uvolňovat aromatické vůně.
- Do hrnce se přidá rajčatový protlak a krátce se podusí 1–2 minuty za stálého míchání.
- Následně se přilije hovězí vývar a přidají se scezená nakrájená rajčata. Vše se dobře promíchá.
- Do směsi se vloží vařené dršťky spolu s oreganem, tymiánem, bobkovým listem, solí a černým pepřem. Vše se důkladně promíchá a přivede k varu.
- Poté se teplota sníží a směs se nechá dusit 30–45 minut, dokud se chutě nespojí a dršťky nejsou dokonale měkké.
- Před podáváním se bobkový list odstraní a pokrm se podává horký, ideálně s opečeným chlebem – například se zakysaným chlebem nebo kvalitní bagetou. Pro pikantnější variantu lze do pokrmu přidat červené chilli vločky nebo nasekané jalapeños.
- Připravené jídlo lze skladovat v lednici až 3 dny nebo zmrazit až na 3 měsíce.
Tento recept zdůrazňuje harmonii tradičních chutí, kdy se pečlivým vařením a vyváženým dochucením dosahuje jedinečného kulinářského zážitku.