Hovězí dršťky s rajčaty – tradiční recept

Hovězí dršťky s rajčaty – tradiční recept

Tento recept představuje klasické jídlo, ve kterém se mísí bohatost hovězích drští s jemností rajčat. Díky dlouhému vaření a pečlivě vybraným kořením se chutě dokonale propojí a vznikne pokrm, který je ideální pro milovníky tradiční kuchyně.

 

Suroviny:

  • 450 g hovězí dršťky, omytých a očištěných
  • 1 cibule, nasekaná
  • 4 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 15 ml rajčatového protlaku
  • 480 ml hovězího vývaru
  • 1 konzerva (400 g) nakrájených rajčat, scezených
  • 1 čajová lžička sušeného oregana
  • 1 čajová lžička sušeného tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 15 ml olivového oleje
  • Sůl a černý pepř dle chuti

 

Postup:

  1. Hovězí dršťky se nakrájí na menší kousky a vloží se do hrnce s dostatečným množstvím vody, aby byly zcela ponořené. Voda se přivede k varu, poté se teplota sníží a dršťky se vaří 1–2 hodiny, dokud nejsou měkké. Následně se scedí a odloží stranou.
  2. Ve velkém hrnci se na středně vysoké teplotě rozehřeje olivový olej. Přidá se nasekaná cibule a česnek a krátce se osmahnou 2–3 minuty, dokud nezačnou uvolňovat aromatické vůně.
  3. Do hrnce se přidá rajčatový protlak a krátce se podusí 1–2 minuty za stálého míchání.
  4. Následně se přilije hovězí vývar a přidají se scezená nakrájená rajčata. Vše se dobře promíchá.
  5. Do směsi se vloží vařené dršťky spolu s oreganem, tymiánem, bobkovým listem, solí a černým pepřem. Vše se důkladně promíchá a přivede k varu.
  6. Poté se teplota sníží a směs se nechá dusit 30–45 minut, dokud se chutě nespojí a dršťky nejsou dokonale měkké.
  7. Před podáváním se bobkový list odstraní a pokrm se podává horký, ideálně s opečeným chlebem – například se zakysaným chlebem nebo kvalitní bagetou. Pro pikantnější variantu lze do pokrmu přidat červené chilli vločky nebo nasekané jalapeños.
  8. Připravené jídlo lze skladovat v lednici až 3 dny nebo zmrazit až na 3 měsíce.

 

Tento recept zdůrazňuje harmonii tradičních chutí, kdy se pečlivým vařením a vyváženým dochucením dosahuje jedinečného kulinářského zážitku.

Zpět na seznam