
Lahodný vepřový bůček
Tento recept představuje pečený vepřový bůček, který se vyznačuje křupavou kůží a jemným, měkkým masem. Výsledná omáčka, připravená s vyváženou kombinací sójové omáčky, rýžového octa a hnědého cukru, dodává pokrmu nezaměnitelnou chuť.
Suroviny:
- 1 kg vepřového bůčku s kůží
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 1 kousek zázvoru (velikost palce), oloupaný a nakrájený na plátky
- 4 jarní cibulky, nakrájené na kousky o délce přibližně 5 cm
- 1/2 šálku sójové omáčky
- 1/2 šálku rýžového octa
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 1 skořicová tyčinka
- 2 hvězdičky badyánu
- 3 šálky vody
- 2 lžíce světlého rostlinného oleje
- Sůl a černý pepř dle chuti
- Na podávání: nakrájené jarní cibulky a nasekaný koriandr
Postup:
- Trouba se předehřeje na 180 °C.
- Kůže bůčku se nařízne do diamantového vzoru, přičemž je třeba dbát na to, aby nedošlo k prořezání masa. Poté se bůček dochutí solí a černým pepřem.
- Ve velkém hrnci vhodném do trouby nebo v litinovém pekáči se na středně vysoké teplotě rozehřeje rostlinný olej.
- Bůček se vloží do hrnce s kůží dolů a opéká se 5–6 minut, dokud kůže nezezlátne a nestane se křupavou.
- Poté se bůček otočí a přidá se nasekaný česnek, zázvor a jarní cibulky. Krátce se osmahnou 2–3 minuty, aby se uvolnily jejich aroma.
- Do hrnce se následně přilije sójová omáčka, rýžový ocet a hnědý cukr, přidá se skořicová tyčinka, badyán a voda. Směs se přivede k varu a poté se hrnec přikryje pokličkou.
- Hrnec se přenese do předehřáté trouby a bůček se dusí 1,5 až 2 hodiny, dokud maso nezměkne a omáčka nezhoustne.
- Po vyjmutí z trouby se bůček nechá 10 minut odpočinout v omáčce.
- Nakrájené maso se následně podává přelité vyváženou omáčkou a ozdobené nakrájenými jarními cibulkami a nasekaným koriandrem.
Tento pokrm nabízí ideální kombinaci křupavé kůže a šťavnatého masa, které se dokonale snoubí s bohatou, aromatickou omáčkou.