Naše skvělá vepřová pečeně

Naše skvělá vepřová pečeně

Naše vepřová pečeně, připravené z prasat, která žijí venku v čerstvém vzduchu a mají delší životnost, jsou zárukou jedinečné chuti, kterou nezapomenete. Maso je dodáváno již předpřipravené, nařezané do dekorativního vzoru a svázané.

 

Příprava masa

  1. Příprava a ochucení:
    Maso rozbalte a osušte kůži papírovým ubrouskem. Důkladně vmasírujte sůl (nejlépe hrubou mořskou solí nebo solí Maldon) jak do kůže, tak do řezů. Pro správné propečení kůže je nezbytné, aby byla suchá.

  2. Předehřátí trouby:
    Troubu předehřejte na 220 °C.

 

Stanovení doby pečení

Pro určení potřebného času pečení je důležité znát hmotnost masa. U pečeně s kostí, která přidává na chuti, je doba pečení delší. Obecně se počítá 25 minut celkem – tj. 25 minut na každých 500 g masa, maximálně do 4 kg.

Pro důkladnější propečení doporučujeme 30 minut na 500 g (35 minut u pečeně s kostí). Pro přesnost je ideální použít teploměr na měření vnitřní teploty – pro medium by měla být teplota 70 °C a pro well-done 75 °C.

 

Pečení masa

  1. První fáze – "uzavření" masa:
    Maso vložte do předehřáté trouby na 220 °C a pečte 20–30 minut. U pečeně s kostí nad 1,5 kg postačí 30 minut. Tato fáze zajistí, že se maso "uzavře" a kůže zůstane křupavá.


  2. Druhá fáze – pomalé pečení:
    Po počáteční fázi snižte teplotu na 160 °C. Celková doba pečení závisí na velikosti masa, pro naše roasty doporučujeme celkovou dobu 2,5–3 hodiny, případně dle vnitřní teploty masa.


  3. Umístění v pekáči:
    Maso vždy umístěte do pekáče tak, aby neleželo přímo ve vlastním tuku – ideálně na zeleninovém základu z nakrájených mrkví, pastinaku či cibule. K zelenině přidejte snítky čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu a celý stroužek česneku se slupkou. Pokud máte, využijte pekáč s vyvýšeným roštem.


  4. Doplňková úprava:
    Přibližně v polovině pečení přilijte sklenici bílého vína. Před vyjmutím roastu z trouby zkontrolujte, zda při propíchnutí nožem vytéká čirá šťáva (nikoliv krvavá).

 

Možnosti dochucení

Experimentujte s kořením, abyste našli tu nejlepší kombinaci chutí. Pro dochucení základního receptu doporučujeme používat suché koření, které udrží křupavou kůži, například sůl s čerstvě mletým černým pepřem, sušený tymián, semínka fenyklu nebo hořčice. Pamatujte, že maso by mělo především chutnat jako maso, a proto je důležité s kořením zacházet s mírou.

Zpět na seznam