Pečené vepřové kotlety s aromatickou omáčkou

Pečené vepřové kotlety s aromatickou omáčkou

Tyto velké kotlety s kostí, pocházející z venkovských bio prasat, jsou naprosto úžasné, voňavé a velmi chutné. Ideální příprava zaručí dokonalou rovnováhu mezi křupavou kůží, šťavnatým masem a bohatou zeleninovou omáčkou.

Příprava kotlet

  1. Předehřátí trouby a příprava zeleninového základu:
    Troubu předehřejte na 220 °C. Do pekáče vložte větší kusy mrkve; můžete přidat i celer, půlku cibule, česnek nebo jakoukoli jinou zeleninu, kterou máte po ruce.
  2. Opečení kotlet:
    Kotlety osolte. V rozpálené pánvi s trochou oleje se maso opeče z obou stran, včetně kůže, aby získalo krásnou barvu. Následně se opečené kotlety přenesou na pekáč s nakrájenou zeleninou.
  3. Pečení v troubě:
    Do pekáče se přilije malé množství vody nebo bílého vína – maso by však nemělo být zcela ponořeno. Vložte pekáč do trouby předehřáté na 200 °C. Po 10 minutách kotlety otočte a po dalších 10 minutách snižte teplotu na 150 °C. Pečte dalších 50–60 minut (případně při 140 °C o 10–15 minut déle).
  4. Dokončení a dochucení:
    Pokud jsou k dispozici čerstvé bylinky (například rozmarýn nebo tymián), lze je přidat do pekáče spolu s rozpůlenými jablky – ty skvěle ladí s chutí pečeného masa. Během pečení kontrolujte, zda je třeba kotlety občas polít, a dbejte na to, aby se maso „nesedělo“ ve vodě.

 

Příprava jednoduché omáčky

Pro lahodnou omáčku je vhodné vybrat ingredience jako mrkev, jablka a cider. Alternativně lze použít i další zeleninu – petržel, cibuli, mrkev, pory, tymián či rozmarýn, případně bílý víno nebo cider.

  1. Po upečení je třeba odstranit přebytečný tuk z pekáče.
  2. Zbylou směs zeleniny a šťáv stačí krátce zahřát a promíchat.
  3. Pro hustší omáčku není nutné přidávat mouku, ale lze ji zařadit dle chuti.

 

Příloha: Pastinák s javorovým sirupem

Vyzkoušejte také zajímavou přílohu, která skvěle doplní pečené kotlety.

  1. Pastinák nakrájejte na silnější podlouhlé kousky (cca 500 g).
  2. Přidejte 2 lžíce oleje, 3 lžíce javorového sirupu a trochu čerstvého tymiánu.
  3. Vložte do předehřáté trouby na 200 °C a pečte 40 minut.


Tyto recepty nabízí komplexní zážitek z chutí – od dokonale opečeného masa přes aromatickou omáčku až po originální přílohu. Výsledek je ideální pokrm pro milovníky kvalitního masa a tradiční kuchyně.

Zpět na seznam